Fråga 2017/18:1231 Demonstrationerna och våldet i Nicaragua

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Under flera dagar har det förekommit massiva protester mot den nicaraguanske presidenten och landets styre. Protesterna började efter besked om nedskärningar i välfärden men har utvecklats till hårda krav på att presidenten ska avgå, och nu slås demonstranterna brutalt ned. Oavsett politisk åsikt bör det vara självklart att yttrandefriheten och demokratin respekteras, att våld inte används och att en regering respekterar sitt eget folks mänskliga rättigheter.

USA har genom Vita huset tydligt fördömt våldsanvändandet men den svenska regeringen har dessvärre valt att inte kommentera det. Våldet i landet skördar liv enbart för att folket önskar utöva sin fundamentala rätt till åsiktsfrihet. Att den svenska regeringen då är tyst är därför mycket märkligt, inte minst med tanke på att vi känner till förekomsten av skjutvapen.

Med bakgrund av att president Daniel Ortega kommer från ett parti som är representerat inom Socialistinternationalen bör det rimligtvis finnas goda möjligheter för regeringen att använda sig av etablerade kontakter för att sätta diplomatisk press på landet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vad kan vi förvänta oss för diplomatiska åtgärder från svensk sida för att minska våldet som skett i Nicaragua, och är det aktuellt med andra åtgärder mot det nicaraguanska styret?