Fråga 2017/18:1223 Irans medverkan i Stockholm Forum on Gender Equality

av Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 15–17 april anordnade Sveriges regering i samarbete med bland annat Sida och Svenska institutet jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality.

En av deltagarna var Irans vicepresident för kvinnor och familjefrågor, dr Massoumeh Ebtekar. Hon är således företrädare för en regim som systematiskt förtrycker kvinnor och oliktänkande. Det är samma regim som har dömt forskaren vid Karolinska Institutet, Ahmadreza Djalali, till döden och som har kopplingar till flera terrororganisationer, såsom Hamas och Hizbullah.

När Ebtekar blivit intervjuad av utländska medier och fått frågan om situationen för kvinnorna i Iran har hon påstått att västerländska medier är vinklade och visar på en felaktig bild av Iran. Hon har även hävdat att ”certain norms are to ensure women's integrity and dignity”.

Vidare har Ebtekars förtryckarregim lagt ned miljardbelopp på stödet till Bashar al-Asads regim och bidragit till att den har kunnat sitta kvar vid makten. När det gäller just Syrien har Ebtekar vägrat att fördöma al-Asads attacker mot civilbefolkningen.

Ebtekar är inte bara företrädare för ett land som fortfarande stenar kvinnor till döds. Hon blev först känd i hela världen som taleskvinnan för gruppen som ockuperade den amerikanska ambassaden i Teheran efter revolutionen 1979. Över femtio amerikanska diplomater hölls som gisslan, och än i dag rättfärdigar Ebtekar gisslandramat.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilken syn på jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter kunde Massoumeh Ebtekar bidra med under Stockholm Forum on Gender Equality?