Fråga 2017/18:1219 Handläggningstiderna för infrastrukturprojekt som överklagats till regeringen

av Fredrik Christensson (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Väg 161 mellan Uddevalla och Lysekil har under många år diskuterats och är lokalt prioriterad för att öka trafiksäkerheten, förbättra framkomligheten och korta restiden för de boende längs sträckan.

Den senaste etappen som är finansierad och planerad är mellan Rotviksbro och Bäcken. Trafikverket beslutade att nuvarande väg ska ersättas med en helt ny vägsträckning, ett beslut som har överklagats till regeringen. Det har gått 14 månader sedan beslutet överklagades till regeringen. Den långa beredningen hos regeringen försenar byggstarten, riskerar att öka kostnaderna och skapar framför allt en osäkerhet för alla inblandade intressenter, oavsett åsikt i sakfrågan.

Det framstår som att regeringen inte finner det angeläget att snabbt avgöra infrastrukturprojekt som påverkar möjligheten att binda ihop landet. Den långa beredningen av överklaganden sker på fler områden och påverkar utvecklingsmöjligheterna i hela landet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att förkorta handläggningstiderna för infrastrukturprojekt som överklagats till regeringen?