Fråga 2017/18:1201 Antalet poliser som tillkommit under regeringen Löfven

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Liberalerna har under många år lyft fram frågan om polisavhoppen men också problemen med att fylla de tomma platserna på polisutbildningen. Vi motsätter oss sänkta krav för att antas till polisutbildningen. Att detta förekommit har både Ekot och senast Sydsvenskan uppgett i sina reportage.

Sverige har nu också den lägsta polistätheten på tio år; vi är nu nere på 195 poliser per 100 000 invånare att jämföra med 216 poliser per 100 000 invånare år 2016. Detta är mycket bekymmersamt.

Trots de utfästelser som Socialdemokraterna gjort har Sverige inte fått en enda extra polis sedan regeringen tillträdde. Antalet poliser som tillkommit överstiger alltså inte antalet som slutat, och resultatet är att vi nu har färre poliser och färre i yttre tjänst. Varje dag kan vi ta del av poliser och kommuner som berättar om mindre polisiär närvaro, ingen tid för brottsförebyggande arbete och dessutom orter där den polisära förmågan i princip försvunnit. Vi har också nyligen särskilt lyft situationen på orter som Ronneby, Sala och andra orter som drabbats av polisbristen, bland annat Eskilstuna.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur kommer det sig att Sverige inte fått en enda extra polis sedan regeringen tillträdde, och vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att ändra på detta?