Fråga 2017/18:1191 Nedsättning av energiskatten för andelsägd förnybar elproduktion

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Centerpartiet har tidigare välkomnat att regeringen genomförde alliansregeringens förslag om en skattereduktion för mikroproducerad förnybar elproduktion, och den solskatt som regeringen införde har också sänkts efter massiv kritik från bland annat Centerpartiet.

Centerpartiet vill öka den småskaliga elproduktionen genom regelförenklingar och starkare incitament. Solskatten borde slopas helt, och bidragen till solceller bör göras om till ett grönt avdrag. Vi ställer oss också positiva till de förslag som en rad intresseorganisationer har lagt fram om att också andelsägd förnybar elproduktion ska berättiga till en skattereduktion eller en nedsättning av energiskatten, på motsvarande sätt som förnybar elproduktion på eget tak eller gård.

En utredning kring andelsägandet skulle ha varit klar den 31 mars i år, men det har ännu inte kommit något förslag på hur andelsägare ska få rättvisa villkor.

Jag vill mot bakgrund av detta fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

Hur, och med vilken tidsplan, arbetar statsrådet och regeringen med att låta andelsägd förnybar elproduktion få en nedsättning av energiskatten?