Fråga 2017/18:1189 Miljökontroll i samband med fordonsbesiktning

av Anders Åkesson (C)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Nyligen presenterade Transportstyrelsen ett remissförslag med förslag till nya regler för den miljökontroll som görs i samband med fordonsbesiktning. Förändringen föreslås träda i kraft den 20 maj 2018, men förslaget har mött omfattande kritik från flertalet miljöorganisationer eftersom det innebär bland annat höjda gränsvärden för utsläpp, en mindre träffsäker diagnoskontroll och att det påverkar så mycket som 4,7 miljoner fordon. Förslaget innebär också att fordon äldre än 20 år ska undantas från miljökontroll, trots att det är just dessa, räknat som utsläpp per fordon, som släpper ut mest.

Kritikerna menar att effekterna av förslaget kommer leda till en kraftigt försämrad miljökontroll och att fordon som tidigare underkänts på grund av miljörelaterade fel nu i stället ska godkännas trots att de släpper ut mer miljöskadliga ämnen än vad fordonstillverkarna själva angett som acceptabelt vid typgodkännandet.

Förslaget går på tvärs mot Sveriges beslutade miljö- och klimatambitioner, och många ifrågasätter samhällsnyttan av förändringen, däribland Naturvårdsverket.

Trots omfattande kritik, bland annat i medierna, har Transportstyrelsen inte begärt in remissynpunkter från flertalet relevanta miljöorganisationer. Det finns med detta en oro för att dessa synpunkter inte kommer att beaktas av myndigheten och regeringen, inte minst eftersom remisstiden har varit mycket kort och förändringen träder i kraft redan den 20 maj.

Jag vill därför fråga miljöminister Karolina Skog;

 

Hur säkerställer ministern inom sitt ansvarsområde att de ändrade reglerna om miljökontroll av fordon inte motverkar att Sveriges miljö- och klimatambitioner uppnås?