Fråga 2017/18:1154 European Plan for Ukraine

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den ryska aggressionen mot Ukraina och Rysslands illegala annektering av Krim utmanar hela den europeiska säkerhetsordningen.

Sverige måste genom EU fortsätta att stötta Ukraina mot Ryssland och bidra till att hitta en fredlig lösning. Dessutom måste Sverige arbeta för en fortsatt stark satsning på Ukraina och de andra länderna inom det östliga partnerskapet. Genom ekonomiskt och politiskt stöd samt dialog kan vi främja en positiv utveckling i regionen.

I utbyte mot ett fördjupat samarbete med EU ska Ukraina och övriga länder i det östliga partnerskapet genomföra djuplodande samhällsreformer för att motverka institutionell korruption, öka insynen och oberoendet inom rättsväsendet samt vidta konkreta steg för att förbättra mänskliga rättigheter och stimulera ekonomisk tillväxt.

Att Ukraina och andra länder själva gör sina utrikespolitiska vägval är centralt för ett säkert och stabilt Europa. Med tanke på den prekära situationen i Ukraina i och med Rysslands agerande är det av yttersta vikt att utvecklingen i Ukraina går i rätt riktning. Detta gör att det är viktigt att också se över andra initiativ kring Ukraina så att landet utvecklas till en vital demokrati och marknadsekonomi.

Ett av dessa initiativ är European Plan for Ukraine. Bland initiativtagarna finns de två tidigare litauiska premiärministrarna Gediminas Kirkilas, Socialdemokraterna, och Andrius Kubilius, Fosterlandsförbundet. Syftet är att genom ett villkorat paket av investeringar och reformer förbättra den ekonomiska utvecklingen i Ukraina. För att kunna åstadkomma detta behöver Ukraina, enligt European Plan for Ukraine, tillsammans med internationella finansiella organisationer och givare skapa en institutionell investeringskapacitet i landet. Dessutom behövs en reformagenda som ett enhetligt EU, det internationella samfundet och finansiella institutioner står bakom.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern och regeringen att agera, och i så fall på vilket sätt, för att få till stånd European Plan for Ukraine?