Fråga 2017/18:1149 Tullen som samverkande och brottsbekämpande myndighet

av Cecilia Widegren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Tullen är förutom att vara en fiskalmyndighet även en brottsbekämpande myndighet, som kan bli en allt viktigare del i arbetet med att stoppa den våg av internationella brottsligor som kommer till Sverige.

Tjuvarna är proffs, och de ingår i sofistikerade nätverk som står bakom växande illegal verksamhet. Det kan exempelvis handla om stölder av båtmotorer och bildelar. Västra Götaland har drabbats hårt av stölder av båtmotorer och hade år 2017 tredje flest anmälda stöldbrott per invånare av de 21 länen i Sverige. Totalt anmäldes 214 stölder av båtmotorer i Västra Götaland och Halland under årets första fem månader 2017. Samma period föregående år handlade det om 136 anmälningar. Under hela 2016 polisanmäldes sammanlagt 2 572 stulna båtmotorer i Sverige. Det var en ökning av stulna båtmotorer med 11 procent jämfört med år 2015, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Östra Götaland har i stället i större utsträckning drabbats av stölder av bildelar. Mellan 2012 och 2017 har stölderna ökat markant. Enligt Larmtjänst, en organisation som jobbar för att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet, har stölderna ökat med 227 procent under perioden.

Tidigare samverkan mellan brottsbekämpande myndigheter har visat sig ge goda resultat, och det kan därför vara en bra idé att vidareutveckla denna. Tjuvar har riktat in sig mot båtmotorer och bildelar, vilket gör att det bör kunna utvecklas rutiner mellan myndigheterna för att försvåra och upptäcka den här typen av stölder.

Med anledning av det ovan anförda vill jag därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser finansministern och regeringen att vidta redan i vårpropositionen för att ge Tullverket resurser till förebyggande arbete, samverkan med polisen och Kustbevakningen och stävjandet av den här typen av brottslighet?