Fråga 2017/18:1147 Körkort för diabetiker

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

För att värna en god trafiksäkerhet är det viktigt att körkortstillstånd endast ges till personer som utifrån personliga och medicinska förhållanden är lämpliga som förare. Körkortslagens övergripande bestämmelse om just detta är rimlig och självklar, men det finns i dag problem med hur Transportstyrelsen sedan omsätter den övergripande bestämmelsen i föreskrifter, allmänna råd och praktisk tillämpning. Min bestämda uppfattning är bland annat att dagens regelverk för diabetiker är förlegat och inte är anpassat efter dagens tillgång på avancerade hjälpmedel, såsom kontinuerlig glykosmätning med larm och insulinpumpar med automatisk avstängning av insulintillförseln när pumpanvändaren närmar sig ett för lågt glykosvärde.

Under en interpellationsdebatt med undertecknad den 6 februari i år svarade infrastrukturministern att ”Transportstyrelsen införde vid årsskiftet som en följd av ändringar i körkortsdirektivet vissa lättnader rörande innehav av lägre körkortsbehörigheter vid diabetes. För högre behörigheter planerar Transportstyrelsen under detta år att se över gällande regelverk för körkort vid diabetes, detta i relation till både körkortsdirektivet och det vetenskapliga läget.” Det var ett mycket välkommet besked, men nu har jag nåtts av uppgifter om att översynen tidigast kommer att påbörjas nästa år.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth följande:

 

Kommer statsrådet att säkerställa att ovan nämnda översyn av regelverket för körkort vid diabetes kommer att genomföras under året, så som statsrådet utlovade i interpellationsdebatten den 6 februari i år?