Fråga 2017/18:1133 Bärighetskrav på cisterner

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Statsrådet Peter Eriksson besvarade den 14 september 2017 en interpellation om hur regeringen ser på det faktum att myndigheternas lösning nu är att inte ställa krav på att kontroll av konstruktion och tillverkning av cisterner ska utföras av ackrediterade kontrollorgan och att det räcker med byggherrens egenkontroll under byggnadsskedet.

Statsrådet gjorde då bedömningen att en förändring i PBL för detta ändamål vore en alltför omfattande åtgärd men att Boverket inom ramen för PBL arbetar för att största möjliga säkerhet ska råda för alla konstruktioner. När det gäller cisterner planerar de att lägga fram ett nytt författningsförslag med regler för dessa och för hur verifiering av bärförmågan ska gå till.

En skärpning av kraven från Boverket är särskilt angelägen mot bakgrund av att Arbetsmiljöverkets nya regler som trädde i kraft den 1 december 2017 inte längre innehåller några sådana krav.

Kommer regeringen att påskynda detta arbete? Frågan ställs inte minst mot bakgrund av den tragiska olycka som skedde vid Stena Recyclings anläggning i Halmstad i mars, då en person omkom när en cistern kollapsade och innehållet, en blandning av vatten och olja med en temperatur på 70 grader, dränkte den omkomne och orsakade omfattande skador på egendom och miljö.

Min fråga till statsrådet Peter Eriksson är:

 

Har statsrådet och regeringen några ambitioner att påskynda arbetet med skärpta bärighetskrav på cisterner?