Fråga 2017/18:1132 LNG-terminalen i Göteborg

av Jens Holm (V)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Bolaget Swedegas, dotterbolag till de europeiska gasbolagen Fluxys och Enagas, planerar att bygga hamnterminaler för import av flytande naturgas (LNG) på ett antal platser i Sverige, bland annat den s.k. GO4LNG i Göteborg. Men vid flera av terminalerna finns planer för att bygga nya gasledningar och koppla på terminalerna till det svenska gasnätet. Om detta skulle ske skulle det inte längre handla om att förse sjöfarten med LNG, utan risken för en storskalig spridning av fossilgas på det svenska nätet skulle vara uppenbar. Det torde vara i strid med de svenska klimatmålen och visionen om världens första fossilfria välfärdsland. Det skulle också försvåra främjandet av biogas.

Inom kort kommer Swedegas koncessionsansökan för terminalen GO4LNG i Göteborg att landa på regeringens bord för beslut. För att kunna använda denna infrastruktur för fossilgas krävs regeringens godkännande för detta koncessionstillstånd. Ansökan gäller både tillstånd att hantera LNG i hamnterminalen, och tillstånd att koppla importterminalen till det svenska gasnätet.

En påkoppling av LNG-terminalen på det svenska gasnätet skulle som sagt kunna få förödande klimatkonsekvenser. Den rimliga ståndpunkten för en regering med höga klimatambitioner vore att åtminstone inte tillåta anslutning till det svenska gasnätet.

Jag vill fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

När avser regeringen hantera koncessionsansökan för LNG-terminalen i Göteborg och avser man då avslå ansökan om att få koppla på terminalen på det svenska gasnätet?