Fråga 2017/18:1127 Digitaliseringsministerns strategi för kommunikation i sociala medier

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Digitaliseringsminister Peter Eriksson finns ännu inte på Twitter. Det finns naturligtvis inga som helst formella krav att ett statsråd eller ens en digitaliseringsminister finns närvarande på sociala medier och deltar i det politiska samtalet genom de digitala kanalerna. Men med anledning av ministerns uppdrag om digitalisering väcker ändå frånvaron i digitala kanaler frågor. Enligt ett Twittermeddelande från en anställd politisk sakkunnig hos ministern så finns det ingen uttalad strategi för ministerns närvaro eller frånvaro i olika medier.

Särskilt udda blir strategilösheten och frånvaron när statsrådet i februari bjöd in ledande internetföretag till ett frukostmöte för att samtala om demokratins utveckling. Detta är bland annat kommunicerat genom ett pressmeddelande som publicerats på regeringen.se.

I inbjudan stod det bland annat följande: ”Stora delar av samhällsdebatten äger rum på nätet. Många människor läser nyheter och får sin information via nyhetssajter, sociala medieplattformar och digitala söktjänster. Hur säkrar vi ett öppet och demokratiskt samtal i en ny tid?”

Ett sätt att säkra det öppna och demokratiska samtalet kan vara att delta i det. Gärna också med en rimlig samtalston.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

På vilket sätt avser statsrådet att inom sitt uppdrag som digitaliseringsminister bidra till demokratins utveckling och säkra ett öppet och demokratiskt samtal i en ny tid?