Fråga 2017/18:1116 Säkra vägar för alla trafikanter

av Per Klarberg (SD)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Riksdagen beslutade den 5 april 2017 att en strategi ska tas fram för att säkerställa att vägarna blir säkrare för alla trafikanter, även motorcyklister. Riksdagen har i ett tillkännagivande uppmanat regeringen att ta fram en sådan strategi. Regeringen har nu slutbehandlat frågan.

Jag konstaterar att sju motorcyklister dog på våra vägar under 2017 i räckesolyckor efter att beslutet fattades. Det är hälften så många som antalet singelolyckor med dödlig utgång. Majoriteten av dessa olyckor skedde på vägar som ingår i TENT-vägnätet och som ska vara Sveriges säkraste. Jag konstaterar att såväl regeringen som kommuner och Trafikverket i Nystart Nollvisionen i stort sett enbart tar upp konkreta åtgärder och ekonomiska medel för att öka säkerheten för cyklister och fotgängare. De som färdas på mc och moped nämns sällan, och jag har aldrig sett något som tyder på att medel öronmärks för dessa trafikanter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth följande:

 

Kan statsrådet beskriva de konkreta systematiska åtgärder som vidtagits i den strategi om säkrare vägar och räcken för motorcyklister som regeringen slutbehandlat, såsom nödvändiga regelförändringar, nya kravställningar vid inköp, kravställningar på säkra sidoområden för mc, kravställningar för utbyte av räcken efter allvarliga olyckor, kravställningar på mc-säkerhet avseende placering av räcken samt forskningsprojekt för att utveckla nya räckestyper och deras placering?