Fråga 2017/18:1094 Polisstödsassistenter i Region nord

av Saila Quicklund (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Moderaterna har drivit på behovet av fler synliga poliser i landet. I stort råder det bred enighet om att fler poliser behövs för att bemöta brottsutvecklingen, klara upp fler brott och öka tryggheten för medborgarna. Fler poliser är inte hela lösningen, men det är vad som behövs just nu.

Antalet poliser i Region nord har minskat med 30 stycken sedan 2015. Det är drygt 800 poliser som agerar på ett geografiskt område som omfattar halva Sveriges yta. Det innebär ett stort område med både tätbefolkade orter och glesbefolkade samhällen.

Stora avstånd i kombination med administrativt arbete tar mycket tid i anspråk. I Uppsala har man frigjort mycket av denna tid genom att anställa turlagsadministratörer, vilket är en assistenttjänst som hjälper till med upprättande av anmälningar, hantering av gods, diarieföring, efterlysningar och tidsbokning.

Skulle de erfarenheter som Polisförbundet beskriver av situationen i Uppsala vara generaliserbara skulle 375 assistenter frigöra tid motsvarande 750 poliser i yttre tjänst. Polisförbundet menar dock att denna reform inte ryms inom polisens nuvarande budget. Dock ser de den breda politiska enigheten som ett gott tecken för att se möjligheten för fler poliser i yttre tjänst.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur ser ministern på förslaget att möjliggöra det försök med turlagsadministratörer som man har arbetat med i Uppsala i Polisregion nord?