Fråga 2017/18:1090 Systembolagets uppdrag

av Lars Hjälmered (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Systembolaget har alltmer gått ifrån att vara ett renodlat företag som på statens uppdrag bedriver alkoholförsäljning, och därtill med starkt folkligt stöd för sitt monopol, till att bli ett företag som bedriver opinion för skattebetalarnas pengar. På företagets hemsida kan vi läsa följande: "I vårt uppdrag från staten ingår att informera om alkoholens risker, ge bra service och sälja med ansvar."

Hösten 2017 lade Systembolaget emellertid 1 miljon kronor på helsidesannonser i 56 dagstidningar där man motsatte sig gårdsförsäljning av vin samtidigt som vd:n Magdalena Gerger skickade ut brev till samtliga riksdagsledamöter där hon varnade för riskerna med att tillåta gårdsförsäljning.

När Finlands motsvarighet till Systembolaget, Alko, genomförde en mindre liberalisering av sitt monopol våren 2017 tog Systembolaget kontakt med EU-kommission för att i ett fyra sidor långt pm beklaga sig över den nya finska hållningen. Bland annat hävdade Systembolaget att finländares alkoholvanor i högre grad går ut på att berusa sig än alkoholvanorna i övriga nordiska länder, att vardagsdrickandet i landet ökar och att det råder en berusningskultur i Finland.

Det finns dock ingen anledning till varför Systembolaget lägger sig i Finlands angelägenheter eller använder skattepengar för att bilda opinion och försvara sitt eget monopol – ett monopol som få i dag ifrågasätter.

Vi skulle kunna diskutera det tveksamma med att Systembolaget saluför bag-in-box och alkoläsk (blanddryck) som främst riktar sig gentemot unga människor samtidigt som Systembolaget så starkt motsätter sig gårdsförsäljning. Det är orimligt och hänger inte ihop. Ett statligt monopolföretag ska inte bedriva opinion för att bevara sitt monopol. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur motiverar ministern att Systembolaget inom ramen för sitt uppdrag lägger sig i andra länders angelägenheter samt bedriver opinion för sitt eget monopol för skattebetalarnas pengar?