Fråga 2017/18:1086 Extratjänster

av Jessika Roswall (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I valrörelsen lovade regeringen att skapa uppemot 31 000 extratjänster, en siffra som sedan skalades ned till 20 000. Extratjänster riktar sig framför allt till offentlig sektor och i viss mån till den ideella sektorn.

Nystartsjobben kan till skillnad från extratjänsterna användas på hela arbetsmarknaden. Men genom att införa krav på kollektivavtalsliknande villkor försvåras möjligheten att använda stödet i mindre företag, vilket kan vara en betydande förklaring till att nystartsjobben nu minskat.

Extratjänster innebär en betydligt högre subventionsgrad än nystartsjobb. I kombination med att extratjänsten också ger arbetsgivaren rätt till ett handledarstöd är subventionsgraden över 100 procent. Regeringen har nu inrättat en bonus på en halv miljard för de kommuner och landsting som tar emot personer på extratjänster. 

Det förefaller som att regeringen nu gör allt för att kunna uppfylla vallöftet om extratjänster, när man misslyckas med så många andra löften som arbetslöshetsmålet och traineetjänster.

Jag vill med anledning av detta fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Varför lägger regeringen en halv miljard för att kommuner och landsting ska anställa med extratjänster, som redan är fullt ut subventionerade, i stället för att göra långsiktiga och genomtänkta satsningar som verkligen hjälper folk in på arbetsmarknaden?