Fråga 2017/18:1082 Förvaltningen av den svenska vildsvinsstammen

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I dag finns enligt Jägareförbundet mellan 200 000 och 300 000 vildsvin i Sverige. Det är långt många fler än för bara ett par år sedan. Ett stort problem är enligt Naturvårdsverket också att de är koncentrerade till vissa områden, där de kan göra stor skada både i trafik och i lantbruket. Många lantbrukare får sina grödor förstörda av vildsvinen när dessa bökar efter föda. På åkrarna bökar de ofta fram stenar, vilket gör det omöjligt att skörda marken.

Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund är överens om att problemen skulle minska drastiskt om jägare fick möjlighet att avyttra vildsvinsköttet efter jakt. Vildsvinens förökningstakt gör det möjligt att öka avskjutningen av djuren och få ut mer kött på marknaden, men då måste det finnas regler som stimulerar jakt. Förbunden föreslår också att de jägare som vill sälja vildsvinskött ska ha genomgått en utbildning. Det är viktigt att köttet håller hög kvalitet så att människor kan känna sig trygga med vad de äter. Nu har även en hemställan skickats till regeringen med ett förslag på ett nytt system som ger fler incitament att förvalta vildsvinsstammen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Avser ministern att göra det enklare att sälja vildsvinskött eller föreslå andra åtgärder för att förvalta den svenska vildsvinsstammen?