Fråga 2017/18:1079 Nya regler för vägbelysning

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Kommunalråd i jämtländska kommuner har ilsknat till och begär omtag i frågan kring att Trafikverket ska ta över ansvaret för kommunernas belysning längs statliga vägar. Men de anläggningar som inte håller måttet måste rustas upp, på kommunernas bekostnad. Ifall detta inte sker måste kommunen riva dem.

SKL har tillsammans med Trafikverket tagit fram en modell för ägande och förvaltning av kommunal belysning längs statliga vägar. Det är dock en modell som slår oerhört hårt ekonomiskt mot landsbygden, däribland mitt hemlän Jämtlands län. I Strömsunds kommun handlar det om en kostnad på 85 miljoner kronor, och i Härjedalens kommun uppgår summan till 105 miljoner kronor.

Det är beklagligt att storstadsperspektivet har fått göra sig än mer dominant. Till denna kostnadspålaga, som riskerar att drabba kommunerna, tillkommer även regeringens beslut att dra ner på vägunderhållet med 500 miljoner kronor per år i den senaste infrastrukturplanen, något som riskerar att bygga upp en underhållsskuld på svenska vägar, vilket även Trafikverket har pekat på.

”Glesbygden kommer att hamna i ett evigt mörker vintertid. Konsekvensen kan bli att glesbygden avfolkas”, står det i en skrivelse som nyligen skickades till Trafikverkets generaldirektör, ordföranden i SKL och infrastrukturministern.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Hur avser statsrådet att agera för att landets kommuner inte ska drabbas av den kostnadschock som den framtagna modellen för ägande och förvaltning av kommunal belysning för med sig?