Fråga 2017/18:1075 Statliga myndigheters affärer med utländska företag

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Sveriges Radios program Kaliber avslöjade nyligen hur Luftfartsverket genom ett dotterbolag under flera år har bedrivit ett omfattande samarbete med ett företag i Förenade Arabemiraten som har kopplingar till landets vapen- och försvarsindustri.

Förenade Arabemiraten är inte bara en stenhård diktatur med lagar som för tankarna till medeltiden, de är numera även en mycket aktiv del i inbördeskrigets Jemen, som har förvandlats till världens största humanitära kris där invånarna är så desperata att många flyr till krigets Somalia. När Kaliber nu har granskat det samarbete som finns mellan Luftfartsverket och företaget i Jemen visar det sig att kännedomen om detta är begränsad men att representanter för den svenska statliga myndigheten till och med har deltagit vid en av världens största vapenmässor.

Att Förenade Arabemiraten har valt att tillsammans med Saudiarabien gå in i krigets Jemen först efter att samarbetet inletts visar på behovet av att se över vilket regelverk som finns för samarbeten i den typen av länder. Att man redan när samarbetet undertecknades sysslat med en omfattande vapenexport till inbördeskrigets Sudan visar att man redan sedan tidigare brustit avseende rutinerna, och inga förändringar tycks heller ha skett avseende samarbetet sedan Förenade Arabemiraten engagerat sig i Jemenkriget.

Med anledning av detta önskar jag att statsrådet Ann Linde svarar på följande fråga:

 

Anser statsrådet att de nuvarande rutinerna för statliga myndigheters handelsrelaterade samarbeten fungerar bra i dag, och avser hon att vidta åtgärder efter vad som har framkommit i Kaliber?