Fråga 2017/18:1068 Information till pensionärerna

av Sten Bergheden (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Den senaste tiden har det framkommit att Pensionsmyndigheten i sitt orangefärgade kuvert har tagit bort dels information om till vilken ålder respektive årskull bör arbeta (den så kallade alternativa pensionsåldern), dels prognosen för individens allmänna pension baserat på olika åldrar för pensionering.

Samtidigt har medierna rapporterat att samma myndighet har förändrat sina beräkningar för den alternativa pensionsåldern, vilket har resulterat i ordentliga höjningar av densamma. Exempelvis bör löntagare födda på 70- och 80-talen arbeta ungefär ett år längre än tidigare, dvs. till omkring 70–71 år.

För att människor i gemen ska kunna ta del av sådan nödvändig information som exempelvis hur långt upp i åldrarna den enskilde bör arbeta är det av stor vikt att detta kommuniceras på ett tydligt och transparent sätt. Vi vet sedan tidigare att förtroendet för pensionssystemet sviktar och att människor oroar sig för låga pensionsnivåer. Det är därför avgörande med korrekt och tydlig information.

Mot denna bakgrund vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll: 

 

Vad ämnar ministern göra för att informationen om pensionsprognoser och förväntad arbetslivslängd ska förmedlas till löntagarna på ett bättre sätt än vad som är fallet i dag?