Fråga 2017/18:1058 Matchningen mellan högskola och arbetsmarknad

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

I svaret på min fråga om kvaliteten i den högre utbildningen anför statsrådet Helene Hellmark Knutsson att det råder god balans mellan högre utbildning och etableringen på arbetsmarknaden. Universitetkanslerämbetets uppföljning av högskoleutbildades etablering på arbetsmarknaden visar att ungefär 80 procent är etablerade på arbetsmarknaden inom ett år efter examen.

Vad statistiken inte visar är dock huruvida arbetet motsvarar uppgifter inom examensområdet. Statistiken visar alltså att personer som har en högskoleexamen får jobb men inte om det motsvarar jobb inom examensområdet. Det går inte att avgöra huruvida det råder god balans mellan högre utbildning och arbetsmarknad eller inte om det inte går att visa att det faktiskt är den aktuella högskoleexamen som lett till jobb. Allt annat än att högskoleutbildade skulle få jobb efter examen vore mycket anmärkningsvärt i dagens högkonjunktur då arbetslösheten generellt är låg.

Det som är verkligt intressant är statistik över hur många som har kvalificerade arbetsuppgifter inom sitt examensområde. Enligt SCB har nio av tio jobb inom tre år efter avslutad examen. Av dessa uppger tre av fyra att de har arbetsuppgifter som helt eller delvis överensstämmer med examensområdet. Från dessa siffror går dock inte att utläsa exempelvis om det rör sig om arbetsuppgifter som personen i fråga är överkvalificerad för.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson följande:

Vilken är statsrådets analys av behovet av åtgärder för att högskoleutbildning i större utsträckning ska leda till jobb inom examensområdet?