Fråga 2017/18:1055 Regelförenklingar på skatteområdet

av Jörgen Warborn (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

”Sverige har idag ett skattesystem som i många avseenden är komplicerat. Det kan göra det svårt för skattebetalarna att göra rätt för sig, vilket riskerar att minska förtroendet för skattesystemet och därigenom minska viljan att betala skatt.”

Så inleds Riksrevisionens granskning av det svenska skattesystemet för företagen. Medan det i många fall har blivit mycket enklare för privatpersoner att deklarera anses det i dag svårt och komplicerat för företag, i synnerlighet småföretag. Att reglerna är många, komplicerade och resurskrävande är en återkommande kritik som riktats mot regeringen under den här mandatperioden.

Kritiken får även stöd i och med att Riksrevisionens övergripande slutsats rörande regeringens regelförenklingsarbete är att det sker i låg takt och att de förändringar som föreslås ofta är av begränsad omfattning. För att det ska bli större märkbara förenklingar för företagen krävs att regeringen intensifierar sitt arbete med regelförenkling på skatteområdet, i syfte att skapa fler och mer långtgående förenklingar. Rekommendationerna från Riksrevisionen är att regeringen intensifierar regelförenklingsarbetet. 

Med anledning av ovan vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Varför har finansministern och regeringen inte intensifierat regelförenklingen på skatteområdet i enlighet med Riksrevisionens rekommendationer?