Fråga 2017/18:1047 Handlingsplanen för hållbarhetsmålen Agenda 2030

av Sofia Arkelsten (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Nuvarande regering har aviserat en nationell handlingsplan för hållbarhetsmålen Agenda 2030. Ansvariga statsråd är Isabella Lövin och Ardalan Shekarabi. Utrikesutskottets ledamöter fick efter visst förhandlande med regeringen under förra året ta del av alla departementens egna handlingsplaner för Politik för global utveckling (PGU) och Agenda 2030. De hölls tillgängliga en dag, under kontorstid, på Utrikesdepartementet.

Enligt en delrapport från Delegationen för Agenda 2030 överträffar en del av riksdagens beslutade mål inom flera politikområden redan regeringens ambitioner. Utrikesutskottet hanterar formellt både PGU och hållbarhetsmålens internationella dimension.

Det är aviserat att den nationella handlingsplanen ska ”ha en stark parlamentarisk förankring” men redan nu är det uppenbart att riksdagen på många områden redan föregripit regeringen. Framtagandet av en nationell plan väcker frågor, bland annat om politiskt ansvarsutkrävande, prioriteringar, målsättningar, uppföljning, innehåll och omfattning av den nationella planen. Hållbarhetsmålen kan bli en drivkraft och inte bara ett sätt att redovisa vad som redan pågår. Möjligen finns förutsättningar för samarbete mellan riksdag och regering redan innan planen är presenterad.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

På vilket sätt avser statsrådet att åstadkomma denna starka parlamentariska förankring?