Fråga 2017/18:1046 Förekomsten av no go-zoner

av Boriana Åberg (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Förra veckan besökte statsminister Stefan Lövfen USA:s president Donald Trump. Under presskonferensen i samband med besöket dementerade statsministern uppgiften att det skulle finnas så kallade no go-zoner i Sverige. Mot detta står att polisen med jämna mellanrum utkommer med rapporter och uppdateringar av dessa, där de listar särskilt utsatta områden i Sverige. Den senaste, som utkom i oktober förra året, listar 23 särskilt utsatta områden. Ett särskilt utsatt område beskrivs som ett område som ”kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.”

Det finns med andra ord 23 områden i Sverige där kriminaliteten är så hög och polisen står så handfallen att läget bedöms vara akut. 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsminister Stefan Löfven:

 

Hur ställer sig statsministern till att antalet områden där det råder obenägenhet att delta i rättsprocessen och där polisen har svårt att utföra sitt uppdrag har ökat under hans tid som statsminister?