Fråga 2017/18:1032 Skoterkörning i tätort

av Lars Beckman (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

I Sverige finns det i dag ett stort nätverk av skoterleder. Som skoterförare är det på dessa som man främst ska hålla sig. Skoterlederna är även till för friluftslivet, och det är skoterförarens ansvar att visa hänsyn. Det finns allmänna skoterleder som länsstyrelsen eller kommunen ansvarar för. Det finns även skoterleder som skoterklubbar eller andra ansvarar för. Snöskoterkörning ingår inte i den svenska allemansrätten, så rätten att köra på annans mark är inte självklar. Det anses tillåtet att köra på väl snötäckt mark om man inte stör, förstör eller på annat sätt bryter mot lagen. Det är dock förbjudet att passera annans mark om det uppstår skada, och det är till exempel förbjudet att köra på skogs­­- och jordbruksmark om det inte är uppenbart att det kan ske utan risk för skada på skog eller mark.

Regeringen har aviserat en översyn av snöskoteråkning i Sverige, rapporterar TV4 Nyheterna. I inslaget säger miljöminister Karolina Skog att regeringen avser att se över bestämmelserna för skoteråkning i tätort beroende på att det är skillnader mellan olika kommuner angående hur man får köra i tätort. Det kan bland annat gälla om man får åka till och från macken efter väg för att tanka sin snöskoter.

I andra sammanhang där regeringen ser över frågor rörande motorfordon kan det få mycket negativa konsekvenser för användarna. Ett par exempel är regeringens önskemål om förbud mot att köra vissa dieselbilar i städer och kilometerskatt på tung lastbilstrafik.

Systemet med kommunalt självstyre har tjänat Sverige väl, och om staten ska ingripa i kommunala frågor ska det finnas mycket goda motiv, inte minst ur det perspektivet att den här frågan påverkar kommuner olika beroende på kommuninvånarnas intressen.

Med anledning av miljöminister Karolina Skogs besked om en översyn önskar jag fråga:

 

Hur ser direktiven till en översyn av skoterkörning i tätort ut, och när ska översynen vara färdig?