Fråga 2017/18:1028 Svenskproducerat biobränsle för flyget

av Nina Lundström (L)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Forskare vid Luleå tekniska universitet har i samarbete med bland annat IVL Svenska Miljöinstitutet, hittat en lösning som innebär bioflygbränsle tillverkat av skogsrester. Dagens bränsle i Sverige kan i en nära framtid bytas ut mot bioflygbränsle producerat av svensk skogsråvara. De har konstaterat tillverkningstekniker som fungerar, och tillgången på restprodukter av svensk skog är stor. Skogsrester täcker behovet för både inrikes- och utrikesflyg i Sverige. Verkningsgraden för produktion av grönt flygbränsle är ca 40 procent.

Forskningen drar slutsatsen att Sverige skulle kunna bli självförsörjande på bioflygbränsle. Genom inhemsk råvara utökas kontrollen över att råvaran är hållbart tillverkad. Produktionskostnaderna påverkas positivt genom integrerad produktion. Målsättningen för forskarna är att hitta lösningar för större pilotprojekt som skalar upp projektet från råvara till flygbränsle för att inom en snar framtid kunna producera svenskt biobränsle till flyget.

Därför vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att medverka till för att produktionen av svenskproducerat biobränsle för flyget ska bli möjlig?