Fråga 2017/18:1027 Tilläggsavgifter på giltig biljett i kollektivtrafik

av Nina Lundström (L)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Riksdagen anser att en väl fungerande kollektivtrafik behövs för att klara både arbetspendling och resor på fritiden och för att minska transportsektorns klimatpåverkan. Målsättningen är att kraftigt öka andelen kollektivtrafikresenärer. För att nå det målet behöver kollektivtrafikens attraktionskraft stärkas. Därför finns lag om resenärers rättigheter, som ska gälla vid lokala och regionala resor i kollektivtrafiken. En transportör ska tillåtas ta ut tilläggsavgift av en person som inte kan uppvisa giltig biljett ombord på färdmedlet eller inom ett område som är avsett för kollektivtrafik.

Tilläggsavgift ska inte tas ut om avsaknaden av giltig biljett får anses vara ursäktlig med hänsyn till personens ålder, eventuell sjukdom, bristande kännedom om lokala förhållanden eller annan omständighet. Uppräkningen ska dock ses som en exemplifiering, vilket innebär att befrielse även ska kunna medges i andra fall om det kan anses vara uppenbart oskäligt att ta ut en avgift. I dag är den traditionella pappersbiljetten ofta ersatt av kollektivtrafikkort med periodbiljett eller biljett köpt med reskassa, i mobilen som sms-biljett eller i en mobilapplikation med mera. Fungerar inte dessa tjänster och alternativa betalningsmöjligheter inte finns att tillgå kan detta utgöra grund för när befrielse från avgiften kan medges.

Det finns nu exempel på resenärer i flera regioner, senast Örebro, där resenärer trots giltig biljett tvingas betala tilläggsavgift. Länstrafiken i Örebro kräver tre handlingar: busskortet, legitimation samt ett "giltighetsbevis".

Digitaliseringen verkar inte underlätta resandet inom kollektivtrafiken. Kunder inom andra områden ges dock allt bättre service. För att till exempel boendeparkera slipper man i dag ha en papperslapp i rutan. Inom flyget kan du ha en QR-kod för att uppvisa ditt boardingkort som alltid tidigare var en pappersprodukt.

Därför vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth följande:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att förstärka betalande resenärers rättigheter i kollektivtrafiken?