Fråga 2017/18:1019 Praxis gällande arbetstillstånd

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Den 13 december 2017 avkunnade Kammarrätten i Stockholm två domar där domstolen konstaterade att en helhetsbedömning av samtliga anställningsvillkor måste göras i fråga om förlängning av arbetstillstånd. I de aktuella fallen bedömde domstolen att villkoren för arbetstillstånden var uppfyllda efter att ha gjort en helhetsbedömning. Uppehållstillstånd kunde således beviljas.

Den 19 december 2017 presenterade regeringens utredare en promemoria om mindre eller obetydliga fel gällande villkoren för arbetstillstånd (Ds 2017:64). Utredaren föreslog att återkallelse av uppehållstillstånd ska kunna undantas vid ringa fall av brister, även då de upptäcks av Migrationsverket eller efter det att tillståndstiden har löpt ut.

Förslaget i regeringens promemoria har skickats på remiss, och remissinstanserna har inkommit med sina yttranden. Flera instanser påpekar att regeringens förslag inte tar hänsyn till de avkunnade domarna i Kammarrätten.

För Moderaternas del är det avgörande att orimliga utvisningar av arbetskraft stoppas. Det är därför av stor vikt att regeringen analyserar de redan presenterade förslagen och hur de ska utformas mot bakgrund av meddelad praxis. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Hur avser regeringen att utforma lagstiftningen på detta område i syfte att tillvarata Kammarrättens praxis och samtidigt anpassa regelverket till att stoppa kompetensutvisningarna?