Fråga 2017/18:1007 Relevanta kunskaper för verksamhetsområdet

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

En ny generaldirektör ska tillsättas för Fortifikationsverket. Det är en myndighet som på många sätt bistår Försvarsmakten och utgör en viktig funktion. Hösten 2017 annonserades efter en ny chef då den nuvarande ska gå i pension. Som så kallat skall-krav angavs erfarenhet av hållbarhetsarbete. Bland bör-kraven återfinns erfarenhet av försvarsfrågor respektive fastighetsfrågor. Under kommande år lär Sverige stå inför fortsatta ökade försvarsansträngningar, vilket även påverkar Fortifikationsverket som en betydelsefull aktör.

Att i sammanhanget sakna eller ha bristfälliga kunskaper om försvarets behov eller ett grundläggande säkerhetstänkande kan få allvarliga konsekvenser. På av mig tidigare ställd fråga till statsrådet Per Bolund svarar han: ”Jag är övertygad om att vi med utgångspunkt i den befintliga kravprofilen kommer att hitta en mycket kompetent generaldirektör och chef för Fortifikationsverket. Jag har däremot inte för avsikt att riva upp det hittillsvarande rekryteringsarbetet genom att förändra inriktningen på kravprofilen i den riktning Hans Wallmark önskar.” 

Min fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka initiativ tar ministern för att inom sitt ansvarsområde bevaka Försvarsmaktens intressen i beredningsprocessen för rekryteringsärendet?