Fråga 2017/18:10 Kvoter för torskfisket

av Isabella Hökmark (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Sveriges regering har inom EU och tillsammans med övriga Östersjöländer år efter år fastställt kvoter för torskbeståndet som befinner sig på en högre nivå än forskarnas rekommendationer. Detta har fortgått under många år.

Nuvarande vice statsminister Isabella Lövin skrev i sin bok Tyst hav – Jakten på den sista matfisken att EU och Östersjöländerna varje år ”trotsat rekommendationerna och satt så höga fiskekvoter att fiskarna inte ens lyckas fiska upp kvoten”. Vidare konstaterade hon att ”varje torsk som fiskas lagligt i dag är en chansning från politikernas sida, där man med öppna ögon och med forskarnas klart uttalade varningar i öronen sätter torsken på spel för att rädda ett fåtal arbetstillfällen”.

Detta upprepades förra hösten, då kvoterna återigen fastställdes på en högre nivå än forskarnas rekommendationer. Nu under hösten kommer Sverige att delta i förhandlingar och diskussioner om kvotnivån för 2018.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

Kan statsrådet garantera att regeringen inte accepterar att kvoterna för torskbeståndet sätts på en högre nivå än vad Ices rekommenderar?