Interpellation 2017/18:8 Det ökade ekonomiska stödet till solceller

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

För att klara omställningen till ett hållbart samhälle behöver vi fortsätta utvecklingen och utbyggnaden av förnybara energitekniker. Produktionen av solenergi ökar runt om i världen – och även i Sverige. Det är mycket glädjande. Men tyvärr verkar regeringen vara mer intresserad av att dela ut pengar till höger och vänster än av att vidta effektiva åtgärder för att långsiktigt främja förnybar energi.

I höstbudgeten presenterade regeringen en ökning av det ekonomiska stödet till solceller med 525 miljoner kronor per år under 2018 och 2019 samt en ökning om 965 miljoner kronor under 2020. Regeringen vill alltså utöka det befintliga stödet med miljardbelopp.

Men inte ens solenergibranschen välkomnar subventionerna.

Dagen efter att regeringen släppt sin budget publicerade branschorganisationen Svensk Solenergi en debattartikel i UNT med rubriken ”Fasa ut stödet till solceller”. Svensk Solenergi skriver att de ser fortsatt sjunkande priser, ökad lönsamhet och kraftig marknadstillväxt. Branschföreträdarna efterlyser förenklade regler i stället för höjda subventioner.

Även Konjunkturinstitutet är starkt kritiska till satsningen. Konjunkturinstitutet påpekar i sin kommentar till budgeten att ”det särskilda stödet till solceller frångår principen om kostnadseffektivitet och teknikneutralitet och borde slopas istället för att utökas”.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

  1. Varför vill statsrådet och regeringen öka subventionerna till solceller trots att marknaden redan utvecklas i rätt riktning?
  2. Anser statsrådet och regeringen att styrmedel på klimatområdet bör vara kostnadseffektiva och teknikneutrala?