Interpellation 2017/18:73 Nationellt centrum för hållbart byggande

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Den 16 september 2016 besökte bostadsministern Alingsås för att på plats hos Passivhuscentrum presentera budgetnyheten att regeringen satsar 10 miljoner årligen på att bygga upp ett nationellt centrum för hållbart byggande. I februari 2017 gav regeringen Boverket i uppdrag att genomföra en upphandling. 

Passivhuscentrum har bedrivit sin verksamhet i ett tiotal år och har under den tiden efterfrågats inte bara i Västsverige utan på många andra håll i landet. Centrumet kommer nu att avvecklas efter beslut av ägarna Alingsås kommun och Västra Götalandsregionen, eftersom de fann att Passivhuscentrum inte kunde svara på Boverkets förfrågan utan att det skulle ske i strid med bolagsordningen, konkurrenslagens regler och lagen om offentlig upphandling. 

Denna omsvängning och förändring av villkoren, som skedde sedan regeringen gett uppdraget till Boverket, kom som en överraskning på Passivhuscentrum, då ministern genom sitt och sin företrädares besök byggt upp förhoppningar om att verksamheten i Alingsås skulle kunna delta i upphandlingen och konkurrera likvärdigt med erfarenhet, referenser, ett unikt kunnande och internationellt nätverk. 

Det torde vara känt av regeringen att modellen med ett offentligt ägarskap erbjuder såväl möjligheter till uthållig medfinansiering och ett delat risktagande som svårigheter att delta i en konkurrensupphandling mot privata aktörer. 

Tolv medarbetare kommer att sägas upp och kompetensen skingras sedan ägarna – Alingsås kommun och Västra Götalandsregionen – beslutat att lägga ned verksamheten med motiveringen att dess mål har uppnåtts och att vikten av energieffektivt byggande nu har uppmärksammats nationellt. 

Uppdraget har av Boverket tilldelats branschorganisationen Svensk Byggtjänst, som är stationerad i huvudstaden, och dess partner blir en annan aktör, som är knuten till Lunds universitet. Verksamheten i Alingsås som statsrådet besökte för att presentera satsningen kommer att avvecklas snarast, medan Byggtjänst på sin hemsida meddelar att de kommer att bygga upp verksamheten och starta vid årsskiftet 2018. 

Min fråga till statsrådet Peter Eriksson blir därför:

 

Var det statsrådets och regeringens avsikt vid besöket på Passivhuscentrum den 16 september 2016 att verksamheten där bara ett år senare, genom upphandlingens konstruktion, skulle komma att läggas ned?