Interpellation 2017/18:71 Nationellt tiggeriförbud

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Tiggeriet i Sverige har varit utbrett under flera års tid. Trots detta har inte mycket hänt för att komma till rätta med situationen. Kommuner som har gjort försök att använda den lokala ordningsstadgan för att reglera förekomsten av tiggeri har fått sina beslut upphävda av högre instans.

Under de senaste åren har antalet utsatta EU-medborgare som är här för att tigga uppskattats till mellan 3 000 och 5 000 personer. Det är en oroväckande siffra, eftersom många av dem lever under svåra förhållanden.

Tiggeriet är utöver social utsatthet också förenat med olovliga bosättningar och utnyttjande. Polisens bedömning är att det finns flera grupperingar som tigger i Sverige och som styrs av kriminella aktörer. Polisen bedömer även att det förekommer multiexploatering där utsatta EU-medborgare, vid sidan av tiggeri, utnyttjas för till exempel prostitution. Det förekommer uppgifter om att grupperingar tar betalt för och styr över användningen av offentliga platser för tiggeri.

Många av dem som tigger i Sverige kommer från Rumänien och Bulgarien, länder där det råder stor fattigdom och social utsatthet. Här har EU en viktig uppgift. Arbetet med att sätta press på de EU-länder vars medborgare tvingas söka sig till andra länder för att tigga behöver fortsätta.

Men lösningen på problemen är inte tiggeri på Sveriges gator och torg. Tiggeriet hjälper ingen ut ur fattigdom eller utanförskap. Det låser snarare fast människor på botten av samhället. Vid en jämförelse med andra europeiska länder utgör Sverige ett undantag som inte reglerar förekomsten av tiggeri.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Avser ministern att verka för att ett nationellt förbud mot tiggeri införs i Sverige?