Interpellation 2017/18:498 Bärgning av bilar

av Lars Beckman (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen ställde jag en fråga till statsrådet Morgan Johansson; frågan byggde på flera verkliga händelser. Statsrådet måste väl vara insatt i frågan om att det är väldigt vanligt att lastbilar blockerar vägar och skapar en hel del oreda.

Oreda för både andra trafikanter men även för polis och Trafikverket med flera. En följdeffekt av att en lastbil fastnar handlar ofta om vem eller vilka som ska stå för kostnaderna för att bärga bort bilen. Detta är givetvis inte alls ett problem om bilen är svenskregistrerad. Om lastbilen däremot är utländsk är det annorlunda. Det vanliga är då att bärgning drar ut på tiden på grund av ersättningsfrågan. Både polisen och Trafikverket understryker att ansvaret när det gäller att bärga bort fordonet ligger hos lastbilägaren.

I svaret jag då fick från statsrådet skriver statsrådet att ”Polismyndigheten har inte påtalat att befintlig reglering skulle vara bristfällig”; fast hur kan statsrådet förklara att ingen vill bärga bilarna då ersättningsfrågan kvarstår?

Trafikförsäkringsföreningen har slutit flera avtal med flera polisdistrikt och län som innebär att polisen kan beordra en bärgning även utan ekonomisk garanti, om en lastbil anses hindra övrig trafik.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

  1. Varför vill ministern och regeringen inte vidta några som helst åtgärder när det gäller problemet med att ingen vill ta på sig kostnaden för bärgningen?
  2. Avser ministern att verka för att polisen ska teckna ett nationellt avtal i frågan?