Interpellation 2017/18:49 Störsändare

av Edward Riedl (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Enligt lag är det i Sverige förbjudet att inneha en så kallad störsändare. Undantag finns för bland annat försvarsmakten, polisen, Must med mera. En störsändare är enkelt uttryckt en apparat som stör ut signaler från olika typer av spårsändare som finns i bland annat gps:er, mobiler eller liknande.

I dag används spårsändare även i olika typer av båtmotorer, bilar och tyngre arbetsfordon för att lättare hitta fordonet vid stöld. Ofta kan spårsändaren sitta synligt på exempelvis båtmotorn och blir då avlägsnad vid en stöld men när den inte är synlig, eller väldigt svår att avlägsna, använder tjuvarna ofta en störsändare.

För några år sedan tog Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) fram en billig, datorbaserad loggutrustning som kan sättas upp på en utsatt plats och logga och rapportera automatiskt. Det är ett plåtskåp utrustat med en liten pc som utför loggningen, som drivs av ett kraftaggregat (Kr).

Skulle Tullverket få möjlighet att installera en sådan loggutrustning vid alla Sveriges hamnar och vid gränskontrollerna mot våra grannländer skulle upptäckten av tjuvar som använder sig av störsändare bli mycket lättare. Det skulle även försvåra avsevärt för de som planerar att använda sådan utrustning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att se över om det skulle vara möjligt att vid Sveriges hamnar och gränsövergångar sätta upp loggutrustning som kan upptäcka störsändare?