Interpellation 2017/18:481 Åtgärder mot narkotikabrottslighet

av Anders Hansson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den svenska narkotikapolitiken gör det straffbart att producera, sälja och använda narkotika. Men på vissa områden räcker den nuvarande politiken inte till. Moderaternas erfarenhet är att Polismyndighetens omorganisering har fått en rad effekter.

Den 1 januari 2015 blev Sveriges polis en myndighet.  Det innebar bland annat att de särskilda narkotikasektionerna och rotlarna inte fick vara kvar. I stället ska arbetet mot narkotikabrott bedrivas på framför allt lokalpolisområdesnivå – och då i konkurrens med andra lokala problembilder. Samma sak gäller för övrigt arbetet på polisområdes-, regional och nationell nivå – narkotikabrotten ska bekämpas i konkurrens med annan grov brottslighet som ligger på samma nivå. Enligt poliser som tidigare arbetat mot just narkotikabrottsligheten innebär förändringen att den grupp specialister som tidigare arbetat riktat och mer fredat mot narkotikabrottsligheten försvunnit på många ställen. 

Svensk polis behöver få tillbaka specialiserade narkotikapoliser, vilka i praktiken försvunnit på de allra flesta ställen i landet sedan omorganisationen. Det har bland annat medfört att det strukturerade och långsiktiga arbetet mot narkotikabrottslighet inte kan bedrivas med samma intensitet som tidigare.

Vi vill att varje polisområde där narkotikahandeln är ett problem ska ha särskilda enheter med uppgift att utreda narkotikabrottslighet. Polisens särskilda insatser – och de specialiserade narkotikapoliserna – måste återinföras för att bekämpa narkotikarelaterad brottslighet. Kampen mot narkotikabrottsligheten behöver ett nytt helhetsgrepp och reformer som är effektiva.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder i syfte att återställa Polismyndighetens tidigare särskilda enheter med uppgift att utreda narkotikabrottslighet?