Interpellation 2017/18:45 Skydd för kritisk infrastruktur

av Edward Riedl (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

För första gången på över ett år publicerade terrornätverket al-Qaida ett nummer av sin tidning Inspire. Tidningen är gjord för att locka och inspirera anhängare av nätverkets våldsbejakande ideologi, åsikter och metoder. Det nya numret ägnas till stor del åt att detaljerat beskriva hur transporteringsmedel, främst tåg, kan göras till måltavlor för nya attacker. Tågen, spåren och terminalerna beskrivs alla som tänkbara mål, och instruktioner ges för hur man exempelvis kan orsaka tågurspårningar.

Trots att inget specifikt hot har riktats mot Sverige fick det nya numret Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att informera övriga myndigheter, och Trafikverket skrev i ett mejl till trafikföretagen att man ”inte kan utesluta att uppmaningarna kan hörsammas av anhängare även i Sverige”.

Det är problematiskt att regeringen inte ens kommenterat uppgifterna och än mer problematiskt att det inte finns en tydlig officiell strategi för hur den här typen av attentat mot tåg ska hanteras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka säkerheten på våra tåg och hur ser ministern på hotet från terrorismen mot Sverige?