Interpellation 2017/18:431 Myggbekämpning

av Lars Beckman (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Hur ska regeringen få stopp på myggproblematiken vid nedre Dalälven?

Delar av nedre Dalälven har i perioder besvärats av översvämningsmygg som drabbar boende och besökare i området. Enligt ett skriftligt svar från regeringen anser regeringen att problemen med översvämningsmygg till stor del är ett regionalt ansvar. Jag håller med om ministerns svar att det är viktigt att finna långsiktiga lösningar på problemen med massförekomst av översvämningsmygg.

Men precis som flera vittnar om finns risken för att förekomsten av översvämningsmygg sprids till flera regioner i Sverige när klimatet blir varmare. Det är viktigt att den kunskap som finns om långsiktiga åtgärder är samlad och kan föras vidare till berörda kommuner och länsstyrelser. Därför är regeringens arbete och uppdrag extra viktigt. Vi har kunnat ta del av att länsstyrelserna i Värmlands och Gävleborgs län har fått i uppdrag av regeringen att vara noder för den kunskap som finns på området. Dessutom har regeringen utsett Naturvårdsverket till ansvarig myndighet för att bevaka forskningsläget vad gäller bekämpning och andra långsiktiga förebyggande åtgärder för att minska förekomsten av översvämningsmygg samt sprida information om sådana åtgärder.

Naturvårdsverket och landsbygdsprogrammet har under ett antal år bidragit finansiellt till myggbegränsning vid nedre Dalälven. Under våren 2018 kommer Jordbruksverket att utlysa ca 3 miljoner kronor för detta ändamål inom ramen för landsbygdsprogrammet. Vid behov är det även möjligt att ansöka om bidrag från Naturvårdsverket, som i årets regleringsbrev fått ytterligare möjligheter att hantera extra svåra myggår.

Därutöver vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

1. Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att få stopp på myggproblematiken?

 

2. Avser regeringen och ministern att ändra villkoren för att ansöka om bidrag för myggbekämpning hos Naturvårdsverket?

 

3. Vilka åtgärder avser regeringen att vidta inom rimlig tid, eftersom effektiv myggbekämpning bygger på att regeringen och övriga myndigheter agerar i tid?

 

4. Vad är regeringens långsiktiga lösning på myggproblematiken?

 

5. Är ministern redo att ge ett tillstånd för bekämpningsmedel i femåriga perioder?

 

6. Vad vill ministern göra för att underlätta boende i myggtäta områden?