Interpellation 2017/18:415 Statliga veterinärers försäljning av djurfoder

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

De statliga distriktsveterinärerna säljer i dag utöver medicinskt djurfoder även vanligt djurfoder, vilket inte är förenligt med distriktsveterinärernas statliga uppdrag. Det snedvrider konkurrensen otillbörligt och slår hårt mot de privata veterinärerna och återförsäljare av djurfoder.

Det har även framkommit att inköpen av djurfoder inte har skett genom en vanlig upphandling, trots att de sammanlagda inköpen av djurfoder under de tre senaste åren har uppgått till totalt 50 miljoner kronor. Riksrevisionen har i en rapport bedömt att det inte finns någon uttrycklig befogenhet för distriktsveterinärerna att sälja vanligt djurfoder. Distriktsveterinärerna bedriver alltså inte sin verksamhet i enlighet med gällande bestämmelser. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har i ett svar på en skriftlig fråga konstaterat att han inte avser att vidta några åtgärder, vilket väcker en hel del frågor.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

  1. Anser statsrådet att det är en statlig angelägenhet att sälja djurfoder?
  2. Varför vill statsrådet inte vidta några åtgärder för att se till att distriktsveterinärerna bedriver verksamheten i enlighet med gällande bestämmelser?
  3. Anser statsrådet att distriktsveterinärernas försäljning av vanligt djurfoder inte snedvrider konkurrensen på ett otillbörligt sätt?
  4. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att konkurrensen för de privata försäljarna av djurfoder inte ska snedvridas?