Interpellation 2017/18:378 Odemokratiska påverkansmetoder

av Johan Hultberg (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Sveriges riksdag är Sveriges högsta beslutande organ. Vi riksdagsledamöter har bland annat till uppdrag att stifta de lagar som riket ska styras efter. För den som är missnöjd med dessa lagar finns det gott om möjligheter att driva på för förändring. Exempelvis kan man engagera sig i ett parti eller en intresseorganisation och genom opinionsbildning driva på mot den samhällsutveckling som man själv önskar se. Önskar man själv inte engagera sig ges det möjligt att påverka samhällsutvecklingen genom allmänna val.

Mot bakgrund av detta oroar det mig att se hur flera grupper nu väljer så kallade utomparlamentariska metoder för att få till den samhällsutveckling de önskar. Inte minst rör det sig om så kallade djurskyddsaktivister som väljer att använda sig av illegala metoder i sin strävan efter ett visst politiskt mål. Exemplen är tyvärr många på hur djurskyddsaktivister tagit till olaga intrång, skadegörelse, olaga hot och ofredande som påverkansmetoder. Dessa brottsliga handlingar drabbar inte enbart den enskilde lantbrukaren, affärsinnehavaren eller jägaren utan utgör också allvarliga kränkningar av vår demokrati. Vidare finns det exempel på när djurskyddsaktivister begår handlingar som i sig kanske inte är olagliga men som görs i syfte att sabotera demokratiskt fattade beslut. Nu senast tänker jag på de aktivister som störde den legala och legitima vargjakten. Det står förstås dessa individer fritt att hysa dessa åsikter, men att störa legal jakt kan knappast vara något som anses ske i god demokratisk ordning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

  1.  Delar ministern undertecknads uppfattning att djurskyddsaktivisters brott och andra handlingar som begås i syfte att förhindra genomförandet av demokratiskt fattade beslut utgör ett allvarligt demokratiskt problem i Sverige? 
  2.  Är ministern beredd att ta initiativ till en kartläggning av den djurrättsrelaterade brottsligheten och dess påverkan på, och hot mot, vår demokrati? 
  3.  Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att motverka och inte minst förebygga tillströmningen till odemokratiska aktivistgrupper och användningen av odemokratiska påverkansmetoder?