Interpellation 2017/18:344 Besparingar kring fjärrstyrning

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Regeringen har lockat med att det nya förslaget om en fjärrstyrd flygledning ska kunna halvera kostnaden för flygledarverksamheten. I våras kom uppgifter i SVT som pekade på motsatsen och att det kan landa i en ekonomisk förlustaffär.

Till att börja med är den totala besparingspotentialen 3,5 miljoner kronor per år om Luftfartsverkets kalkyler godtas. För att sätta denna siffra i relation handlar besparingen om 1 promille av LFV:s totala kostnader. Adderar man att kalkylen om de ekonomiska vinsterna bygger på att vi före 2020 ska kunna övergå till att en flygledare kan styra trafiken vid två flygplatser samtidigt blir situationen än mer bister.

Med ett knappt år kvar av mandatperioden börjar tiden bli knapp för regeringen, men i en så pass viktig fråga som flygsäkerhet får inga beslut stressas fram. Det krävs därför en noggrann och grundlig genomgång av den ekonomiska kalkylen för att se huruvida besparingarna är ett godtagbart argument i frågan.

När jag i våras debatterade frågan med den förra infrastrukturministern kunde hon inte garantera att besparingar skulle kunna göras. Anna Johansson anklagade mig då för att sprida oro i onödan. Att se över en potentiellt olönsam affär genom att lägga alla korten på bordet, och samtidigt värna om säkerheten inom svenskt flyg, anser jag snarare vara en ansvarsfull hållning. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

1. Kommer statsrådet att göra en översyn av den ekonomiska kalkylen för fjärrstyrningen, och vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta om affären visar sig vara olönsam?

2. Vad är statsrådets inställning till besparingar inom flyget, det vill säga bör besparingar alltid eftersträvas, oavsett hur små de är?