Interpellation 2017/18:340 Krafttag mot svarta körskolor

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Svarta körskolor har länge varit ett växande problem i stora delar av landet, och indikationerna från branschen visar att vi inom den närmaste tiden inte kommer att se någon avmattning av problemet.

Genom att mot svart betalning ge körlektioner och registrera sig som handledare åt ett stort antal personer konkurrerar de svarta körskolorna på sikt ut sina lagliga motsvarigheter. Utvecklingen har en negativ effekt på såväl trafiksäkerheten som näringslivsklimatet i stort. Laglydiga företag ska premieras, och det finns ett stort värde i att bevara möjligheten att övningsköra privat, men som situationen ser ut i dagsläget blir situationen för dessa företag allt sämre, och möjligheten att övningsköra privat missbrukas av svartskolorna.

De som drabbas är vanligen personer med dålig kunskap om det svenska systemet, och de som väljer svarta körskolor gör det ofta utan vetskapen om att körskolan saknar tillstånd. Förutom att man får en undermålig utbildning som kan medföra allmänna risker i trafiken för alla trafikanter kan den som kör med en svart körskola fällas för olovlig körning och därmed tvingas vänta år på en ny chans att ta körkort. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med det ständigt växande problemet med svarta körskolor?