Interpellation 2017/18:32 Arlandas roll som hubb i norra Europa

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

I den flygstrategi som regeringen tagit fram står det bland annat att det både finns fog för att bygga ut Arlanda ytterligare och att flygplatsen har en viktig roll som tillväxtmotor för den svenska ekonomin. Uppfattningen får anses vara föga kontroversiell i ljuset av att Arlanda spelar en avgörande roll för svensk tillväxt och Sveriges utbyte med andra länder och ekonomier. Vikten av att få flera direktlinjer mellan Arlanda och stora städer runt om i världen är stor, då direktlinjer leder till enklare utbyte och spelar roll för utländska investerares val av land och region för sina satsningar. I detta perspektiv är det också av vikt att Arlanda har direktlinjer till de primära flygplatserna i respektive stad, då de sekundära flygplatserna ofta ligger längre ifrån staden, uppfattas som mindre attraktiva och därför inte uppnår samma effekt för tillväxten här i Sverige. Exempel på detta är SAS flygningar till Tokyo, som landar på Naritas internationella flygplats i stället för Hanedas internationella flygplats, som ligger närmare Tokyo och är att anse som den primära flygplatsen i den staden.

Arlanda spelar också en stor roll för inrikesflyget och är tillsammans med Bromma flygplats avgörande för att hela Sverige ska kunna leva och ha en direkt koppling till huvudstaden. Vi bor i ett land med långa avstånd och där flyget har spelat och kommer att spela en avgörande roll.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa Arlandas roll som hubb för luftfarten i norra Europa?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att få till stånd fler interkontinentala direktlinjer mellan Arlanda och viktiga städer i andra delar av världen?

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att få till stånd en direktlinje mellan Arlanda och Haneda i Tokyo?