Interpellation 2017/18:297 En fossilfri fordonsflotta

av Emma Wallrup (V)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Inrikes transporter står för en tredjedel av våra utsläpp av växthusgaser. Vägtrafiken bidrar till den största delen av denna sektors utsläpp. Bland vägtransporterna står personbilar för 65 procent av utsläppen och tunga och lätta lastbilar för 30 procent. För att Sverige ska nå en fossilfri fordonstrafik till 2030 och för att hela samhället på sikt ska bli fossilfritt krävs en mängd strukturella åtgärder för omställningen.

Inom samhällsplaneringen finns stora möjligheter att minska transportsektorns klimat- och miljöpåverkan. Genom ökad och förbättrad kollektivtrafik ges stora möjligheter att minska vägtransporterna och miljöbelastningen, och effekten blir även att krav på nya väginvesteringar minskar. Satsningar på en utökad kollektivtrafik underlättar för den som i dag reser med bil att i stället välja att resa på ett mer hållbart sätt. Det ökar också möjligheten för den som saknar tillgång till bil att kunna resa och röra sig. Med en förbättrad samverkan mellan trafikslagen kan transporter också bli mer effektiva. Transporteffektiv samhällsplanering som minskar behovet av att äga en egen bil är av central betydelse för att uppnå våra miljö- och klimatmål.

Nuvarande styrmedel inom transportsektorn som bonus–malus, stadsmiljö­avtalet och kvotplikt är viktiga styrmedel som styr åt rätt håll. Det krävs dock fler åtgärder om vi ska nå målet att växthusgasutsläppen från inrikes transporter ska minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010.

Enligt betänkandet Fossilfrihet på väg (2013) kommer teknisk utveckling dock inte att räcka till för att nå en fossilfri fordonsflotta. Även IPCC (FN:s klimatpanel) och IEA (Internationella energirådet) har kommit till samma slutsatser. Statens energimyndighet, Trafikverket, Naturvårdsverket, Boverket, Trafikanalys och Transportstyrelsen har 2017 på regeringens uppdrag tagit fram en strategisk plan med förslag på åtaganden och åtgärder för en omställning av transportsektorn till fossilfrihet.

Det viktiga är att styra effektivt mot målet och se till att vi håller tillräckligt hög hastighet då klimatförändringen eskalerar och vi ser att det är mer och mer brådskande att ställa om.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

  1. Hur bedömer statsrådet möjligheterna att nå målet om fossilfrihet till 2030?
  2. Vilka konkreta styrmedel bedömer statsrådet att vi behöver stärka eller vilka nya styrmedel behöver komma på plats för att möjliggöra måluppfyllelse?