Interpellation 2017/18:245 Vinterväghållning i norra Sverige

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

När jag skriver denna interpellation rapporterar medierna om att en snöstorm rullar in över norra Sverige. Det är problem med framkomligheten, och en del kommuner uppges ha avbrott i strömförsörjningen. Exakt hur illa det till slut blir vet vi inte ännu, men att det ställer till oreda för samhället och i människors liv är uppenbart.

Just därför är det så förunderligt att regeringen – inte minst tidigare infrastrukturminister Anna Johansson och nu statsrådet Tomas Eneroth som hennes efterträdare – inte reagerar när uppenbara och stora brister har blottlagts i hur den allmänna väghållningen sköts av statliga Trafikverket.

Redan under förra vintern, under februari månad, rapporterade tidningen ATL att Trafikverkets nya regelverk kring upphandlad vinterväghållning gör att ett stort antal vägföreningar i norra Sverige inte har någon fungerande snöröjning. Kortfattat verkar bekymret bottna i att ett nytt regelverk gör att entreprenörernas punktlighet övervakas via gps och att förseningar leder till viten. Enligt uppgifter i medierna rör det sig om summor på omkring 20 000 kronor för förseningar på tio minuter.

Konsekvensen av det blir att entreprenörerna, som tidigare åtagit sig sidouppdrag längs vägen, nu i stället undviker snöröjningsuppdrag för andra väghållare än Trafikverket, till exempel vägsamfälligheter.

Detta nya får som följd att samhällsservice som brandkår, polis, ambulans eller för den delen hemtjänst i händelse av snöfall inte når fram till den medborgare som behöver hjälp. Att en utebliven eller en inte i rätt tid utförd insats från samhället ökar risken för att människor kommer i kläm står nog klart för var och en.

Jag har full respekt för att Trafikverket vid upphandling av vinterväghållning håller koll så att man får sin avtalade tjänst utförd till rätt pris och vid rätt tidpunkt. Men det blir sett ur hela samhällets perspektiv direkt obegripligt om upphandlingen av vinterväghållning av statens vägar görs på ett sådant sätt att samtidig/parallell vinterväghållning ”längs vägen” utförd för en vägsamfällighet – som dessutom ofta uppbär statsbidrag för att hålla vägen farbar – inte kan genomföras. Då riskerar vi att statligt nit i ena ändan av systemet leder till en samhällsekonomisk förlust i den andra ändan. För den enskilda människan blir det givetvis helt obegripligt. 

Trafikverket är statsrådets expert- och utförarmyndighet.

Min fråga till statsrådet Tomas Eneroth blir därför:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att snarast lösa den situation som uppstått kring vinterväghållningen i norra Sverige?