Interpellation 2017/18:242 Flytt av flygledning från Östersund

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

I mars i år frågade jag statsrådets företrädare om det som vi bör se som en omvänd regionalpolitik: planerna på att flytta flygledningen på Åre Östersund Airport till Arlanda, där den ska fjärrstyras. I slutet av förra veckan förverkligades dessa planer.

Ett sådant förslag är uppseendeväckande, inte minst med hänsyn till Glesbygdsutredningens och regeringens budskap om att statlig verksamhet ska flyttas ut från Stockholmsområdet. Dessutom riskerar man enligt kritiker att tappa en rad viktiga förmågor som bäst löses av att man är på plats fysiskt.

En flytt av flygledningen innebär dessutom en flytt av arbetstillfällen från Östersund och andra Norrlandsflygplatser. Vi har redan sett hoten mot regionen i form av regeringens föreslagna flygskatt, som ännu inte har haft effekt men som vi har sett få verkningar på andra håll där man också har infört den, som i vårt grannland Norge. Att aktivt flytta jobb från landsbygden borde inte vara i linje med regeringens politik, att hela Sverige ska leva.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

1. Hur motiverar statsrådet en flytt av flygledartjänster från Östersunds flygplats till Arlanda och att det inte längre ska finnas en fysisk flygledarfunktion på plats i Östersund?

2. Hur avser statsrådet att agera med anledning av de jobb som kommer att försvinna med beslutet om att fjärrstyra flygledningen på Åre Östersund Airport?