Interpellation 2017/18:236 Följderna av ett centraliserat flygledningssystem

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Luftfartsverket och Swedavia har kommit överens om att stänga flygledningen i tur och ordning i Kiruna, Umeå, Åre Östersund och Malmö. Jobben flyttar till en central flygledning på Arlanda. Ett både trotsigt och ur många samhällsperspektiv underligt beslut.

Trotsigt därför att samarbetsregeringen – genom civilminister Ardalan Shekarabi – uttalat visionen att vinden har vänt när det gäller statens centralisering. Staten ska finnas närvarande i hela landet, och det är en prioriterad fråga för statsminister Stefan Löfven personligen. Statliga och under statsrådet verkande Luftfartsverkets och Swedavias beslut innebär att ett fyrtiotal kvalificerade statliga jobb centraliseras till Stockholm från väl fungerande verksamhet. Flygledningen är ett parallellfall till Skatteverkets planer att lägga ned nio skattekontor.

Underligt därför att ur ett samhällsperspektiv är beslutet både oklokt och troligen omöjligt att fatta om bara några år när totalförsvarsplaneringen fått upp farten. Från början skulle även Visby vara med. Men Försvarsmakten sa nej med emfas. Lägg därtill att en centraliserad flygledning är lättare att slå ut i ett gråzonsscenario. Det kan ske genom cyberangrepp, fysisk infiltration med sabotage eller terrorattack. Statsrådets regeringskollegor försvarsminister Peter Hultqvist och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, som har krisberedskapen på sitt bord, har all anledning att vara bekymrade.

Och sett ur ett ekonomiskt perspektiv, det som är huvudskälet till förändringen, är det i sammanhanget småpengar sett till hela budgeten. Dessutom är kalkylerna minst sagt sårbara. Kritikerna menar att neddragningen i personal är alltför optimistisk. Central flygledning riskerar att bli en börda och inte en besparing.

Mina frågor till statsrådet Tomas Eneroth blir därför:

1. På vilket sätt har samtliga ovannämnda samhällsperspektiv, ekonomi/centralisering av statlig verksamhet/totalförsvar, vägts in i direktiv och beslut inför det att beslutet fattats?

2. Delar statsrådet min bedömning att beslutet leder till centralisering av statlig verksamhet till Stockholm och att detta därtill ökar sårbarheten för verksamheten flygtrafikledning?