Interpellation 2017/18:231 Tullens arbete

av Edward Riedl (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Tullverkets svårigheter att stoppa utförseln av stöldgods ut ur Sverige har under en tid varit ett växande problem. Av ett antal olika orsaker, såsom bristande tekniska hjälpmedel, för små resurser samt svårigheter att motivera kontroller, har Sverige blivit ett land som utländska stöldligor är väldigt verksamma i, då upptäcktsrisken är i det närmaste obefintlig.

I dag är Tullverkets verksamhet starkt viktad mot kontroller av införsel. Endast ca 2 procent av kontrollerna riktar sig mot utförsel, och då är kontrollerna i stort sett alltid en följd av ett tips.

Det är en hel rad med åtgärder som måste vidtas för att vi ska få bukt med problemet. I slutändan är det vanliga medborgare som drabbas då de själva måste ersätta de stulna föremålen. Som en följd av de ökade stölderna höjer även försäkringsbolagen sina premier, vilket ytterligare drabbar vanligt folk. Exempelvis måste en stulen båtmotor bekostas flera gånger om på grund av höjda premier och inköp av ny båtmotor. Så får det inte gå till. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Bedömer ministern att situationen kring utförsel av stöldgods är hållbar, och vilka åtgärder planerar ministern att vidta för att försvåra utförseln av stöldgods?