Interpellation 2017/18:216 Hastighetskontroller

av Edward Riedl (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Jämför man åren 2013 och 2016 har antalet fartböter som delats ut av polis minskat med nästan hälften. Ingen seriös person skulle försöka förklara detta med att svenskarna i så stor utsträckning i dag håller hastigheten jämfört med för fyra år sedan. Statistiken pekar på att polisen förefaller ha sänkt sin ambitionsnivå när det gäller att sätta dit fartsyndare och det är viktigt att ställa frågan varför.

Under alliansregeringens tid utfördes betydligt fler kontroller, och för att vi ska nå nollvisionens mål om att inga ska dödas eller allvarligt skadas i trafiken är kontrollerna gällande hastighet mycket viktiga. Resultatet av en olycka är helt beroende av kollisionshastigheten och det är därför av största vikt att utsatta hastigheter följs.

Kontroller har överlag en preventiv effekt. Risken att åka fast är den enskilt största faktorn som förebygger brott och ju oftare folk uppfattar att kontroller sker, desto mer tar folk lagar och regler på allvar. Fler kontroller visar också på en tydlig inställning från polisens sida att man ser allvaret i hastighetsöverträdelser i trafiken.

Ett hårdare arbete för att hastighetsbegränsningar hålls kan rädda liv.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att skärpa och öka antalet kontroller för hastighetsöverträdelser i trafiken?