Interpellation 2017/18:215 Nykterhetskontroller

av Edward Riedl (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Tittar på man på antalet nykterhetskontroller visar statistiken att kontrollerna har minskat med 1 miljon i antal mellan åren 2013 och 2016. Det är märkligt att polisen verkar ha sänkt sin ambitionsnivå när det gäller att sätta dit rattfyllerister, speciellt med tanke på de förödande effekter bilkörning kombinerat med alkohol kan orsaka.

Under alliansregeringens tid utfördes betydligt fler kontroller kring nykterhet. Vid alkoholpåverkan släpper vissa mentala spärrar och den egna förmågan överskattas ofta. Även reaktions- och koordinationsförmågan försämras och ögonen påverkas på flertalet sätt. Dessa effekter försämrar gradvis körförmågan men redan på ett tidigt stadium är försämringen markant. Redan vid 0,2–0,3 promille försämras reaktionsförmågan tydligt.

Ska vi nå nollvisionens mål måste vi fortsätta att kontrollera nykterheten på våra vägar. Kontroller har överlag en preventiv effekt. Risken att åka fast är den enskilt största faktorn som förebygger brott och ju oftare folk uppfattar att kontroller sker, desto mer tar folk lagar och regler på allvar. Ett större antal kontroller signalerar också tydligt samhällets inställning om att rattonykterhet är förkastligt, vilket får normerande effekter som kommer ha en positiv inverkan även på längre sikt.

Får vi bort rattfyllerister från vägarna kan vi rädda liv, och det är värt varenda insats.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att skärpa och öka antalet kontroller för nykterhetsöverträdelser i trafiken?